Artykuły
Produkty
Beaujolais Nouveau
Jak co roku, w trzeci czwartek miesiąca, w wielu restauracjach i winiarniach rozpocznie się wielka degustacja młodego i znanego już na całym świecie w...
Czytaj więcejPrzepis na walentynki
Powiedzenie "przez żołądek do serca" powstało nie bez przyczyny. Smakowite jedzenie i wyborne trunki wprawiają nas w dobry nastrój i pobudzają...
Czytaj więcejMiód
Prawie wszyscy lubimy miód, a jeśli nawet nie, to doceniamy jego walory. Miód od zawsze kojarzył się z dobrobytem. Był też pierwszym śro...
Czytaj więcejNaturalne przysmaki Francji
Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środo...
Czytaj więcejOwoce tropikalne
Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...
Czytaj więcejŻywność ekologiczna
Ekologia należy do najpopularniejszych i najprężniej rozwijających się nauk. Coraz więcej ludzi chce mieszkać, pracować, podróżować, kupować i...
Czytaj więcejWoda i jej znaczenie
Nadeszła fala upałów. Marzymy teraz o wakacjach nad morzem… albo kąpieli w chłodnym jeziorze… lub choćby o zimnym prysznicu i uga...
Czytaj więcejWino
Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egip...
Czytaj więcejNajostrzejsze przyprawy świata
Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany paprycz...
Czytaj więcejNietypowe przysmaki
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku n...
Czytaj więcejMąka - rodzaje i typy
Wszelkie ciasta, ciasteczka czy pieczywo nie istniałyby gdyby nie podstawowy składnik tych wypieków, a mianowicie mąka. Znana od setek lat, do...
Czytaj więcejSery włoskie
FONTINA Krowi ser półtwardy produkowany na północy Włoch w regionie Valle d’Aosta. Jest bardzo delikatny w smaku, a gdy już dojrze...
Czytaj więcejSery szwajcarskie
APPENZELLERPopularny ser szwajcarski zaliczany do serów twardych wytwarzanych z mleka krowiego. Produkowany jest w północno - wschodniej...
Czytaj więcejSery holenderskie
EDAM Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających p...
Czytaj więcejSery hiszpańskie
CABRALES Ser hiszpański zaliczany do serów farmerskich. Wytwarzany jest z mleka krowiego, ale czasem miesza się je z mlekiem kozim lub owczym...
Czytaj więcejSery greckie
FETAFeta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser...
Czytaj więcejSery francuskie
BRIE DE MEAUXSer zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produko...
Czytaj więcejPomidory – złote jabłka
Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów. Mowa o pomidorach, kiedyś jadanych u nas tylko...
Czytaj więcej