Zupa z soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu
- 3 litry wywaru mięsnego (np. z gotowania żeberek)
- 3-4 marchewki
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g ziemniaków
- majeranek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć w dużej ilości wody, odstawić na około 30-40 minut. Odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wywarem mięsnym, dodać ziele angielskie i pieprz i zagotować.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, dodać do zupy. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować, aż soczewica będzie miękka. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Gotować, aż soczewica zacznie się rozpadać. Całość przyprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W