Zupa z soczewicy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 175 g wędzonego boczku
- olej (do smażenia)
- 2 łodygi selera naciowego
- pokrojone w kostkę
- 2 marchewki
- pokrojone w kostkę
- 2 cebule
- pokrojone w kostkę
- 175 g opłukanej soczewicy puy
- 900 ml wywaru drobiowego
- 150 ml kremówki
- kawałek masła
- pieprz
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż boczek. Dorzuć pokrojone w kostkę: seler naciowy, marchew i cebule. Smaż na średnim ogniu do 10 minut, aż zmiękną.
Dosyp opłukaną soczewicę. Wlej wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj i duś przez 45 minut, aż soczewica zmięknie, a wywar zgęstnieje. Dodaj kremówkę i kawałek masła. Dopraw pieprzem, posyp łyżką stołową posiekanej natki.
Dosyp opłukaną soczewicę. Wlej wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj i duś przez 45 minut, aż soczewica zmięknie, a wywar zgęstnieje. Dodaj kremówkę i kawałek masła. Dopraw pieprzem, posyp łyżką stołową posiekanej natki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W