Zupa nopale

Zupa nopale
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

Zupa:
  • 100 ml oleju kukurydzianego
  • 4 pomidory
  • ½ cebuli cukrowej, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 suszone chili chipotle
  • 4 szklanki bulionu z kury
  • 1 gałązka epazote – komosy piżmowej
  • sól i pieprz, do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój liście kaktusa w 1 cm kostkę. Wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki soki koszernej. Wcieraj sól energicznie 30 sekund. Opłucz i osusz.

W garnku o średnicy 20 cm doprowadź do wrzenia 1 litr wody. Wrzuć liście kaktusa. Gotuj 1 minutę i odlej. Odstaw na bok.

Postaw garnek o średnicy 25 cm na średnim ogniu. Wlej olej. Wrzuć cebulę. Energicznie mieszając, zeszklij, nie dopuszczając do zrumienienia. Po 5 minutach, gdy cebula będzie miękka, dodaj pomidory i chili chipotle. Podsmażaj jeszcze 3 minuty, aż pomidory pękną. Wsyp mąkę i starannie zamieszaj. Wlej bulion z kurczaka i wrzuć komosę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij komosę. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do czystego garnka.

Jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Na dno dużego, głębokiego talerza połóż kawałki liści kaktusa, plastry awokado i wiórki sera cotija. Ostrożnie wlej podgrzaną zupę. Przybierz gotowanymi jajkami przepiórczymi i kiełkami rzodkiewki. Natychmiast podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA