Zupa nopale
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 liście kaktusa
- 2 łyżki soli koszernej
- 4 jajka przepiórcze, ugotowane
- 100 g awokado
- 50 g sera cotija, wiórki
- 5 g kiełków rzodkiewki
Zupa:
- 100 ml oleju kukurydzianego
- 4 pomidory
- ½ cebuli cukrowej, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 suszone chili chipotle
- 4 szklanki bulionu z kury
- 1 gałązka epazote – komosy piżmowej
- sól i pieprz, do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój liście kaktusa w 1 cm kostkę. Wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki soki koszernej. Wcieraj sól energicznie 30 sekund. Opłucz i osusz.
W garnku o średnicy 20 cm doprowadź do wrzenia 1 litr wody. Wrzuć liście kaktusa. Gotuj 1 minutę i odlej. Odstaw na bok.
Postaw garnek o średnicy 25 cm na średnim ogniu. Wlej olej. Wrzuć cebulę. Energicznie mieszając, zeszklij, nie dopuszczając do zrumienienia. Po 5 minutach, gdy cebula będzie miękka, dodaj pomidory i chili chipotle. Podsmażaj jeszcze 3 minuty, aż pomidory pękną. Wsyp mąkę i starannie zamieszaj. Wlej bulion z kurczaka i wrzuć komosę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij komosę. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do czystego garnka.
Jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Na dno dużego, głębokiego talerza połóż kawałki liści kaktusa, plastry awokado i wiórki sera cotija. Ostrożnie wlej podgrzaną zupę. Przybierz gotowanymi jajkami przepiórczymi i kiełkami rzodkiewki. Natychmiast podawaj.
W garnku o średnicy 20 cm doprowadź do wrzenia 1 litr wody. Wrzuć liście kaktusa. Gotuj 1 minutę i odlej. Odstaw na bok.
Postaw garnek o średnicy 25 cm na średnim ogniu. Wlej olej. Wrzuć cebulę. Energicznie mieszając, zeszklij, nie dopuszczając do zrumienienia. Po 5 minutach, gdy cebula będzie miękka, dodaj pomidory i chili chipotle. Podsmażaj jeszcze 3 minuty, aż pomidory pękną. Wsyp mąkę i starannie zamieszaj. Wlej bulion z kurczaka i wrzuć komosę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij komosę. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do czystego garnka.
Jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Na dno dużego, głębokiego talerza połóż kawałki liści kaktusa, plastry awokado i wiórki sera cotija. Ostrożnie wlej podgrzaną zupę. Przybierz gotowanymi jajkami przepiórczymi i kiełkami rzodkiewki. Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W