Zupa dyniowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1,5 kg obranej
- pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 plastry prosciutto
- 1 miarka wywaru warzywnego
- 100g posiekanej w kostkę
- wędzonej szynki
- 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
- 300g obranych i rozgniecionych ziemniaków
- 3 łyżki stołowe mleka
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki (do przybrania)
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 1 łyżka stołowa masła
- sól i pieprz (do smaku)
- oliwa (do polania)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię ugotuj do miękkości w dużym garnku, w osolonej wodzie. Rozgnieć ziemniaki z mlekiem i masłem. Odstaw. Na patelni podsmaż na maśle cebulę, czosnek i rozmaryn. W tym czasie na grillu upiecz prosciutto. Wrzuć do miksera kawałki dyni. Zmiksuj, od czasu do czasu mieszając. Dorzuć szynkę, zmiksuj razem. Dodaj czosnek i cebulę z rozmarynem. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku. Przełóż do dużego, rozgrzanego garnka i podgrzewaj, mieszając. Gdy zupa będzie gorąca, przełóż łyżką wazową na głębokie talerze. Pośrodku nałóż zgrabną porcję ziemniaków purèe. Udekoruj upieczonym prosciutto. Posyp natką, polej oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W