Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 1 mała dynia (ok. 1 kg)
  • 1 biała cebula
  • pokrojona w duże kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 500 ml wywaru drobiowego
  • 1 kieliszek wytrawnego
  • białego wina
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierz dynię i usuń pestki. Pokrój miąższ w dużą kostkę. Ułóż na blasze. Dosyp pokrojoną cebulę i czosnek. Dołóż gałązki rozmarynu. Polej oliwą i miodem. Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka i złocista. W połowie pieczenia posmaruj ją miodem z dna blachy. Doprowadź wywar do wrzenia. Gdy warzywa się upieką, przełóż je do miksera. Wlej gorący wywar i wino. Miksuj na gładką masę. Dolej śmietanę i sok z cytryny. Przelej do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej. Nalewaj zupę na talerze. Na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany, przybierz gałązką trybuli. Skrop oliwą i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA