Zupa dyniowa
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1 mała dynia (ok. 1 kg)
- 1 biała cebula
- pokrojona w duże kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki stołowe płynnego miodu
- 3 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
- 500 ml wywaru drobiowego
- 1 kieliszek wytrawnego
- białego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierz dynię i usuń pestki. Pokrój miąższ w dużą kostkę. Ułóż na blasze. Dosyp pokrojoną cebulę i czosnek. Dołóż gałązki rozmarynu. Polej oliwą i miodem. Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka i złocista. W połowie pieczenia posmaruj ją miodem z dna blachy. Doprowadź wywar do wrzenia. Gdy warzywa się upieką, przełóż je do miksera. Wlej gorący wywar i wino. Miksuj na gładką masę. Dolej śmietanę i sok z cytryny. Przelej do rondla. Dopraw solą i pieprzem. Podgrzej. Nalewaj zupę na talerze. Na każdą porcję nałóż łyżkę bitej śmietany, przybierz gałązką trybuli. Skrop oliwą i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W