Ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym

Ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.110)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 4 ziemniaki odpowiednie do pieczenia
  • obrane i pokrojone w cienkie plastry grubości około 0,5 – 1 cm.
  • zmieszane 1 szklanka mleka i 1 szklanka śmietany 36% lub 18%
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 ząbki czosnku
  • obrane
  • zmiażdżone lub zmiksowane
  • 2 szklanki sera cheddar
  • łagodnego lub średnio ostrego
  • startego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Podgrzać ziemniaki, skróci to czas pieczenia. Plastry ziemniaków włożyć do dużego garnka, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i śmietanę. Łagodnie zamieszać tak, aby równomiernie pokryły się śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, na chwilę. Kiedy ziemniaki w ten sposób się rozgrzeją są gotowe do piekarnika. Parujące gorące ziemniaki przełożyć do ulubionego naczynia do zapiekania. Posypać na wierzchu tartym cheddarem. Piec 1 godzinę i 20 minut. Ziemniaki staną się delikatne, a ser będzie bulgotał i się zrumieni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA