Ziemniaki zapiekane w kremowym sosie serowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.110)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 4 ziemniaki odpowiednie do pieczenia
- obrane i pokrojone w cienkie plastry grubości około 0,5 – 1 cm.
- zmieszane 1 szklanka mleka i 1 szklanka śmietany 36% lub 18%
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 ząbki czosnku
- obrane
- zmiażdżone lub zmiksowane
- 2 szklanki sera cheddar
- łagodnego lub średnio ostrego
- startego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Podgrzać ziemniaki, skróci to czas pieczenia. Plastry ziemniaków włożyć do dużego garnka, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i śmietanę. Łagodnie zamieszać tak, aby równomiernie pokryły się śmietaną. Doprowadzić do wrzenia, na chwilę. Kiedy ziemniaki w ten sposób się rozgrzeją są gotowe do piekarnika. Parujące gorące ziemniaki przełożyć do ulubionego naczynia do zapiekania. Posypać na wierzchu tartym cheddarem. Piec 1 godzinę i 20 minut. Ziemniaki staną się delikatne, a ser będzie bulgotał i się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W