Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 2 kilogramy ziemniaków
- 3 miarki kalafiora*
- dwie łyżeczki świeżych listków tymianku
- dwie miarki creme fraiche (albo tłustej
- kwaśnej śmietanki)*
- ½ miarki kremówki*
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąby odcinamy. Kroimy listki tymianku. Mieszamy ze sobą oba rodzaje śmietan. Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym sosem i posypujemy tymiankiem. W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni. Następnie obniżamy temperaturę do stu dziewięćdziesięciu stopni i zapiekamy kolejne pół godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W