Ziemniaki Dauphinois
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 350 g młodych ziemniaków, oskrobanych
- 150 ml tłustej śmietanki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 50 g masła
- sól i świeżo mielony pieprz
- trochę szczypiorku do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
- Ziemniaki pokroić cienko na szatkownicy lub bardzo ostrym nożem, uważając na palce. Plasterki włożyć do małego rondelka. Dodać śmietankę, czosnek i połowę masła. Mocno doprawić i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 4 minuty. Zdjąć z ognia.
- Naczynie do zapiekania posmarować grubo masłem. Ziemniaki i śmietankę rozłożyć równomiernie. Obłożyć resztą masła. Piec 20-30 minut, aż ziemniaki zrumienią się na wierzchu.
- Ozdobić szczypiorkiem, podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W