Ziemniaki Dauphinois

Ziemniaki Dauphinois
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 350 g młodych ziemniaków, oskrobanych
  • 150 ml tłustej śmietanki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 50 g masła
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • trochę szczypiorku do ozdoby

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  2. Ziemniaki pokroić cienko na szatkownicy lub bardzo ostrym nożem, uważając na palce. Plasterki włożyć do małego rondelka. Dodać śmietankę, czosnek i połowę masła. Mocno doprawić i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 4 minuty. Zdjąć z ognia.
  3. Naczynie do zapiekania posmarować grubo masłem. Ziemniaki i śmietankę rozłożyć równomiernie. Obłożyć resztą masła. Piec 20-30 minut, aż ziemniaki zrumienią się na wierzchu.
  4. Ozdobić szczypiorkiem, podawać.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA