Zapiekanka z zielonych pomidorów i cebuli
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 4 plastry boczku
- cebula Vidalia
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 zielone pomidory
- półtorej miarki ostrego cheddara
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek smażymy na patelni (najlepiej żeliwnej). Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki. Zdejmujemy boczek z patelni, odlewany z niej dwie łyżki tłuszczu i zalewamy nim bułkę tartą. Następnie smażymy krążki cebuli (z obu stron, na złoty kolor). Pomidory myjemy i kroimy na grube plastry. Ser ścieramy na tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian rządki plasterków pomidorów i usmażone krążki cebuli. Doprawiamy je solą i pieprzem. Posypujemy startym serem, pokrojonym usmażonym boczkiem i bułką tartą z dodatkiem tłuszczu. Całość zapiekamy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury stu siedemdziesięciu stopni Celsjusza.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W