Zapiekanka z wędzonego łupacza
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 900 g wędzonego łupacza
- 450 ml mleka
- cała cebula
- goździk
- liść laurowy
- 20 g masła + do posmarowania
- 20 g pszennej mąki
- 2-4 jaja ugotowane na twardo
- mrożony groszek
- 1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka stołowa drobno posiekanej
- karbowanej natki
- pieprz
- 150 ml śmietany 18%
- białe wino (dowolnie)
- sok z cytryny (dowolnie)
- 900 g purée z ziemniaków
- 100 g tartego
- żółtego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z płatów wędzonego łupacza usuń skórę i odetnij płat mięsa z ościami albo je usuń. Płaty ułóż płasko w brytfannie. W rondlu podgrzej mleko z cebulą, w którą goździkiem wbij liść laurowy. Gdy się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw na kwadrans, żeby nabrało aromatu przypraw. Znów doprowadź je do wrzenia i wylej na rybę. Musi ją dokładnie pokryć. Przykryj brytfannę blachą, aby ryba także się dusiła. Gdy kawałki ryby staną się półprzezroczyste, wyjmij je na półmisek. Mleko przecedź.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W