Zapiekanka z wędzonego łupacza

Zapiekanka z wędzonego łupacza
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 900 g wędzonego łupacza
  • 450 ml mleka
  • cała cebula
  • goździk
  • liść laurowy
  • 20 g masła + do posmarowania
  • 20 g pszennej mąki
  • 2-4 jaja ugotowane na twardo
  • mrożony groszek
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa drobno posiekanej
  • karbowanej natki
  • pieprz
  • 150 ml śmietany 18%
  • białe wino (dowolnie)
  • sok z cytryny (dowolnie)
  • 900 g purée z ziemniaków
  • 100 g tartego
  • żółtego sera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z płatów wędzonego łupacza usuń skórę i odetnij płat mięsa z ościami albo je usuń. Płaty ułóż płasko w brytfannie. W rondlu podgrzej mleko z cebulą, w którą goździkiem wbij liść laurowy. Gdy się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw na kwadrans, żeby nabrało aromatu przypraw. Znów doprowadź je do wrzenia i wylej na rybę. Musi ją dokładnie pokryć. Przykryj brytfannę blachą, aby ryba także się dusiła. Gdy kawałki ryby staną się półprzezroczyste, wyjmij je na półmisek. Mleko przecedź.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA