Zapiekanka z kurczaka w curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:2 ekologiczne piersi kurczaka
2 posiekane w kostkę cebule
3 posiekane w kostkę marchewki
4 szklanki ekologicznego bulionu z kurczaka
1 łyżka ostrego curry
1 łyżeczka kurkumy
½ szklanki mleka kokosowego
1 łyżka ostrego chutney\'a z mango
sok z 1 cytryny
garść rodzynek
garść migdałów w płatkach
garść posiekanej natki kolendry
225 g gotowego ciasta francuskiego
mąka do oprószania
białka z 2 jaj
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230°C. W rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Pokrojone w kostkę piersi obtoczyć w mące i wrzucić do rondla razem z marchewką i cebulą. Smażyć 8 - 10 minut, aż kurczak zezłoci się ze wszystkich stron. Wlać bulion, dodać curry, kurkumę, cukier, sok z cytryny, rodzynki, mleko kokosowe i chutney. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zredukuje się. Uprażyć i dodać migdały, dodać posiekaną natkę kolendry, rozlać do żaroodpornych misek. Oprószyć mąką i rozwałkować ciasto, powycinać kółka o średnicy o dwa centymetry większej niż średnica misek. Przykryć miski ciastem, zacisnąć brzegi ciasta, a jego wierzch ponakłuwać widelcem. Z reszty ciasta powycinać różne kształty i udekorować nimi przykrycie, potem posmarować białkiem i piec pół godziny.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W