Zakwas na chleb

Zakwas na chleb
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 400 g letniej, przegotowanej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do czystego, większego słoika wsypujemy 100 g mąki i zalewamy 100 g letniej, przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy na dobę w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia wyciągamy część mieszanki (wyrzucamy ją), zostawiamy w słoiczku ok. 2 łyżek i znów dodajemy 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę. Zabieg powtarzamy 4 razy.

W piątym dniu mamy gotowy zakwas! Zakręcamy słoiczek i wstawiamy go do lodówki. Raz w tygodniu wyciągamy z lodówki, zostawiamy na noc na blacie, żeby nabrał temperatury pokojowej. W kolejnym dniu odlewamy część zakwasu i znów go „karmimy” 100 g maki i 100 g wody. Zostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej, następnie chowamy do lodówki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA