Zakwas na chleb
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 400 g letniej, przegotowanej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do czystego, większego słoika wsypujemy 100 g mąki i zalewamy 100 g letniej, przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy na dobę w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wyciągamy część mieszanki (wyrzucamy ją), zostawiamy w słoiczku ok. 2 łyżek i znów dodajemy 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę. Zabieg powtarzamy 4 razy.
W piątym dniu mamy gotowy zakwas! Zakręcamy słoiczek i wstawiamy go do lodówki. Raz w tygodniu wyciągamy z lodówki, zostawiamy na noc na blacie, żeby nabrał temperatury pokojowej. W kolejnym dniu odlewamy część zakwasu i znów go „karmimy” 100 g maki i 100 g wody. Zostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej, następnie chowamy do lodówki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź