Wolno pieczona łopatka z pieczonymi ziemniakami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 cała łopatka wieprzowa (ok. 3 kg)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 4 gałązki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 kg ziemniaków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować w robocie kuchennym na pastę. Pastą natrzeć mięso, wstawić do lodówki, aby się zamarynowało, na około 3 godziny, najlepiej na noc.
Rozgrzać piekarnik do 140º C. Mięso położyć na kratce ułożonej na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec mięso przez około 6-7 godzin. Można skrócić czas pieczenia - podnieść temperaturę do 160º C i piec ok. 3 -3,5 godziny.
Ciepłe mięso zdjąć z kratki do pieczenia na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwać na nieregularne kawałki. Poszarpane mięso przełożyć na blaszkę do pieczenia, gdzie zebrał się sos i wymieszać dokładnie z sosem.
Ziemniaki pokroić na cząstki, przyprawić solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika razem z łopatką na ostatnie 40 minut. Ziemniaki podawać z mięsem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź