Wieprzowina duszona w mleku
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 2 łyżki stołowe masła
- 1 l mleka
- 4 ząbki czosnku
- 1 por (tylko biała część)
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużym, żaroodpornym naczyniu lub brytfannie przysmaż mięso na maśle. Wlej mleko. Doprowadź do wrzenia. Dodaj warzywa i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Przykry i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny. Odkryj i piecz przez około 1,5 godziny, aż połowa sosu odparuje. Co 20 minut przewracaj mięso. Wyjmij mięso z naczynia i odłóż na bok. Przecedź płyn. Ubij i dopraw do smaku. Podanie: z groszkiem i purée z batatów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W