Wiejski pasztet
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 675 g zmielonego boczku
- plastry boczku do wyłożenia formy
- kawałek masła
- pokrojone w kostkę cebule
- 3 łyżki stołowe brandy
- 3 łyżki stołowe porto
- 175g wątróbek kurczaków
- mleko (do namoczenia)
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
- garść posiekanej natki
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe bułki tartej
- 1 jajo
- gałązka tymianku
- liść laurowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie do teryn wyłóż plasterkami boczku. Bardzo drobno posiekane cebule zeszklij na maśle. Wlej brandy. Smaż, aż płyn odparuje. Dolej porto, też odparuj, aż cebula niemal wyschnie. Przełóż na talerz, żeby wystygła. Wątróbki kurczaków, które moczyły się w mleku przez 24-48 godzin, wyjmij z mleka, przełóż do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę.
Do miski ustawionej na kostkach lodu włóż zmieloną wieprzowinę i zmiksowane wątróbki. Wymieszaj. Wsyp wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Dodaj usmażone cebule, wbij jedno jajo. Dokładnie wymieszaj.
Żeby sprawdzić, czy masa jest dobrze przyprawiona, smaż na maśle maleńką porcję przez 2 minuty. W razie potrzeby można teraz dodać jeszcze nieco przypraw do surowej masy. Pamiętaj, że po wystudzeniu gotowy pasztet będzie mniej ostry, niż porcyjka usmażona na maśle. Gotową masę przełóż do formy. Mocno dociśnij. Na wierzchu połóż kilka plastrów boczku. Podwiń na wierzch plastry z boków. Dla ozdoby i smaku ułóż gałązkę tymianku i liść laurowy. Formę wstaw do kąpieli wodnej. Płyn musi dochodzić do połowy wysokości naczynia. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Pasztet należy piec przez 1,5 godziny. Wyjmij formę z kąpieli i postaw na blasze. Owiń folią aluminiową kawałek tektury. Połóż na pasztecie, dociśnij kilkoma puszkami. Zdejmij je po godzinie, gdy mięso wystygnie.
Płyn, który wypłynął z pasztetu i pozostał na blasze, wlej do naczynia z pasztetem. Przykryj pokrywką, wstaw do lodówki. Za 2-3 dni masz gotowy pasztet. Wyjmij go z formy. Podawaj z marynowanymi warzywami, rukolą i świeżym chlebem o chrupiącej skórce.
Do miski ustawionej na kostkach lodu włóż zmieloną wieprzowinę i zmiksowane wątróbki. Wymieszaj. Wsyp wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Dodaj usmażone cebule, wbij jedno jajo. Dokładnie wymieszaj.
Żeby sprawdzić, czy masa jest dobrze przyprawiona, smaż na maśle maleńką porcję przez 2 minuty. W razie potrzeby można teraz dodać jeszcze nieco przypraw do surowej masy. Pamiętaj, że po wystudzeniu gotowy pasztet będzie mniej ostry, niż porcyjka usmażona na maśle. Gotową masę przełóż do formy. Mocno dociśnij. Na wierzchu połóż kilka plastrów boczku. Podwiń na wierzch plastry z boków. Dla ozdoby i smaku ułóż gałązkę tymianku i liść laurowy. Formę wstaw do kąpieli wodnej. Płyn musi dochodzić do połowy wysokości naczynia. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Pasztet należy piec przez 1,5 godziny. Wyjmij formę z kąpieli i postaw na blasze. Owiń folią aluminiową kawałek tektury. Połóż na pasztecie, dociśnij kilkoma puszkami. Zdejmij je po godzinie, gdy mięso wystygnie.
Płyn, który wypłynął z pasztetu i pozostał na blasze, wlej do naczynia z pasztetem. Przykryj pokrywką, wstaw do lodówki. Za 2-3 dni masz gotowy pasztet. Wyjmij go z formy. Podawaj z marynowanymi warzywami, rukolą i świeżym chlebem o chrupiącej skórce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W