Twarożek z pomarańczami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 szklanka utartego twarożku
- ¼ szklanki cukru
- 4 duże pomarańcze bez pestek
- ½ szklanki gotowego soku pomarańczowego (jeśli zrezygnuje się z wycinania miąższu z osłonek)
- ½ szklanki dżemu pomarańczowego
- 1 owoc granatu średniej wielkości (do wyboru)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Starannie wymieszać w misce twarożek z cukrem. Odstawić na bok. Otrzeć z pomarańczy około 2 łyżeczki skórki. Odstawić na bok. Obrać pomarańcze ostrym nożem, usuwając skórę i białą osłonkę. Wykroić pojedyncze cząstki z błonki, przekrawając najpierw do środka owocu, a następnie kierując ostrze na zewnątrz. Powtarzać czynności, aż uda się wykroić wszystkie cząstki. Wycisnąć osłonki do miski. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki soku.) Można też obrać pomarańcze i usunąć białą osłonkę. Podzielić na cząstki. Do miseczki nalać gotowy sok pomarańczowy. Do soku dodać dżem i dokładnie wymieszać. Owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą. Zachować pestki i usunąć miąższ. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki pestek.)
Przed podaniem rozłożyć twarożek na cztery talerze do zupy. Przykryć cząstkami pomarańczami. Polać sokiem rozmieszanym z dżemem. Posypać pestkami granatu i skórką pomarańczową. Podawać.
Przed podaniem rozłożyć twarożek na cztery talerze do zupy. Przykryć cząstkami pomarańczami. Polać sokiem rozmieszanym z dżemem. Posypać pestkami granatu i skórką pomarańczową. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W