Twarożek z pomarańczami

Twarożek z pomarańczami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka utartego twarożku
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 duże pomarańcze bez pestek
  • ½ szklanki gotowego soku pomarańczowego (jeśli zrezygnuje się z wycinania miąższu z osłonek)
  • ½ szklanki dżemu pomarańczowego
  • 1 owoc granatu średniej wielkości (do wyboru)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Starannie wymieszać w misce twarożek z cukrem. Odstawić na bok. Otrzeć z pomarańczy około 2 łyżeczki skórki. Odstawić na bok. Obrać pomarańcze ostrym nożem, usuwając skórę i białą osłonkę. Wykroić pojedyncze cząstki z błonki, przekrawając najpierw do środka owocu, a następnie kierując ostrze na zewnątrz. Powtarzać czynności, aż uda się wykroić wszystkie cząstki. Wycisnąć osłonki do miski. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki soku.) Można też obrać pomarańcze i usunąć białą osłonkę. Podzielić na cząstki. Do miseczki nalać gotowy sok pomarańczowy. Do soku dodać dżem i dokładnie wymieszać. Owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą. Zachować pestki i usunąć miąższ. (Powinno się uzyskać około ½ szklanki pestek.)
Przed podaniem rozłożyć twarożek na cztery talerze do zupy. Przykryć cząstkami pomarańczami. Polać sokiem rozmieszanym z dżemem. Posypać pestkami granatu i skórką pomarańczową. Podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA