Tuńczyk z grilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.21)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700-900 g tuńczyka
- grubego na ok 2,5 cm
- 2 lub 4 kawałki
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
- ¼ szklanki drylowanych czarnych oliwek w oliwie
- posiekanych
- ok. 1 szklanki mieszanki świeżych ziół (mięty
- estragonu
- natki pietruszki
- koperku i majeranku)
- 1 łyżeczka zmielonego czosnku (niekoniecznie)
- ósemki cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpalić grill lub włączyć gaz. Ogień powinien być średni, ruszt umieścić ok 10 cm od jego źródła. Kiedy ogień jest gotowy, delikatnie posmarować rybę oliwą, osolić i posypać pieprzem. Grillować ok. 3-4 minut po każdej stronie, jeśli ma być średnio wypieczony. W międzyczasie wymieszać oliwki ze świeżymi ziołami, czosnkiem (opcjonalnie) i nie więcej niż łyżką oliwy (tłuszcz powinien tylko spoić całą masę). Kiedy tuńczyk jest upieczony, posmarować z jednej strony pastą i podawać z ósemkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W