Trufle czekoladowe z krokantem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g dobrej, gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki dobrej brandy
- szczypta soli
- kakao
- 50 g migdałów
- 50 g cukru
- 100 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukier i wodę przełożyć do rondelka, podgrzewać do uzyskania karmelowej masy.
Migdały pokroić drobno i dorzucić do karmelu.
Całość rozlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na mniejsze kawałki.
Czekoladę, sól i brandy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno i partiami dolewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Z masy formować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub krokancie. Przechowywać w lodówce.
Migdały pokroić drobno i dorzucić do karmelu.
Całość rozlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na mniejsze kawałki.
Czekoladę, sól i brandy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno i partiami dolewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Z masy formować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub krokancie. Przechowywać w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W