Tradycyjny pudding ryżowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 60 g ryżu białego krótkoziarnistego
- 600 ml mleka pełnotłustego
- 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
- 2 łyżki cukru drobnego
- skórka z cytryny
- gałka muszkatołowa
- 15 g masła, pokrojonego w małą kostkę
- dżem do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Ryż opłucz starannie na sicie i wsyp do szerokiego naczynia żaroodpornego o pojemności co najmniej 1 litra. Wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier i pokrojoną na duże kawałki skórkę z cytryny. Wymieszaj. Zetrzyj trochę gałki muszkatołowej i wrzuć tu i ówdzie kawałki masła.
Wstaw do piekarnika, piecz przez 2-2½ godziny, aż utworzy się złotobrązowa skórka, a ryż stanie się miękki i kremowy (im dłużej będzie się piekł, tym stanie się gęstszy i bardziej kleisty).
Podawaj na ciepło z porcją ulubionego dżemu na wierzchu.
Ryż opłucz starannie na sicie i wsyp do szerokiego naczynia żaroodpornego o pojemności co najmniej 1 litra. Wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier i pokrojoną na duże kawałki skórkę z cytryny. Wymieszaj. Zetrzyj trochę gałki muszkatołowej i wrzuć tu i ówdzie kawałki masła.
Wstaw do piekarnika, piecz przez 2-2½ godziny, aż utworzy się złotobrązowa skórka, a ryż stanie się miękki i kremowy (im dłużej będzie się piekł, tym stanie się gęstszy i bardziej kleisty).
Podawaj na ciepło z porcją ulubionego dżemu na wierzchu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W