Tort Saint-Honore
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto ptysiowe:
- 250 ml wody
- 115 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki o wysokiej zawartości glutenu
- 4 średniej wielkości jajka
- 2 łyżki migdałów w płatkach
1 litr śmietanki kremówki
- 2 łyżki pasty z ziaren wanilii
- 50 ml koniaku
- 200 g cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować kółko o 30 cm średnicy. Papier ułożyć rysunkiem do dołu.
- Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Zagotować i gotować przez minutę. Wsypać całą mąkę. Podgrzewać kilka minut, nieprzerwanie ucierając, aż masa będzie gładka i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto wyjąć na papier, zostawić do ostygnięcia na 5 minut.
- Wystudzone ciasto przełożyć do dużej miski lub miksera kuchennego i ubijać dodając po jednym jajku. Następnie ubijać jeszcze 2 minuty, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego ze zwykłą końcówką o średnicy 1 cm. Ciasto wyciskać od środka wypełniając narysowany okrąg dookoła. Z reszty wycisnąć małe okrągłe ptysie. Posypać płatkami migdałów.
- Na spodzie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą, aby powstała para. Ciasto piec 20 minut. Następnie wyjąć naczynie z wodą, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjąć, ostudzić na kratce.
- Śmietanę ubić z pastą z wanilii i koniakiem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Cukier rozpuścić do postaci karmelu. Ptysie napełniać śmietaną od spodu i zanurzać w karmelu.
- Pozostałą śmietanę nałożyć z pomocą gorących łyżek w formie quenelle na ptysiowy spód. Ptysie ułożyć na wierzchu wokół krawędzi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W