Tofu po koreańsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery wegańskie
Składniki:
- 2 kostki tofu / 400 g
- 2 łyżki oleju
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka szczypiorku
Sos:
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- ¾ łyżki papryki gochugaru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli
do podania: podprażone ziarna sezamu, szczypiorek i opcjonalnie olej sezamowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tofu pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 2 - 3 minuty, a następnie obrócić i smażyć kolejne 2 - 3 minuty. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek oraz szczypiorek posiekać. Rozgrzać ponownie patelnię i dodać odrobinę oleju, jeśli jest to niezbędne. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę, smażyć przez 2 - 3 minuty do momentu, aż będzie miękka i złocista. Wtedy dodać szczypiorek oraz czosnek i smażyć kolejną minutę.
W międzyczasie wymieszać w szklance wszystkie składniki sosu. Do patelni włożyć z powrotem obsmażone tofu, zwiększyć ogień, wlać sos i delikatnie mieszać, aby całe tofu równo zanurzyło się w sosie. Kiedy większość sosu odparuje zdjąć patelnię z ognia, posypać tofu szczypiorkiem, sezamem oraz skropić olejem sezamowym, jeśli macie go pod ręką. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno jako lunch do pracy.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek oraz szczypiorek posiekać. Rozgrzać ponownie patelnię i dodać odrobinę oleju, jeśli jest to niezbędne. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę, smażyć przez 2 - 3 minuty do momentu, aż będzie miękka i złocista. Wtedy dodać szczypiorek oraz czosnek i smażyć kolejną minutę.
W międzyczasie wymieszać w szklance wszystkie składniki sosu. Do patelni włożyć z powrotem obsmażone tofu, zwiększyć ogień, wlać sos i delikatnie mieszać, aby całe tofu równo zanurzyło się w sosie. Kiedy większość sosu odparuje zdjąć patelnię z ognia, posypać tofu szczypiorkiem, sezamem oraz skropić olejem sezamowym, jeśli macie go pod ręką. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno jako lunch do pracy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W