Tofu gado-gado

Tofu gado-gado
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Przygotowanie:

Ciasto:
półtorej filiżanki zwykłej mąki orkiszowej
półtorej filiżanki razowej mąki orkiszowej
szczypta soli
pół filiżanki oleju z krokosza
pół filiżanki lodowatej wody

Nadzienie:
pół posiekanej cebuli
łyżka oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
łyżka startego imbiru
kawałek łodygi trawy cytrynowej
łyżeczka mielonego kminu
łyżeczka mielonej kurkumy
łyżeczka mielonej papryki
łyżeczka sproszkowanego chili
półtorej łyżeczki organicznego masła orzechowego
2 filiżanki wody
drobno posiekany liść limetki kaffir
łyżka puree z tamaryndu
łyżka kecap manis albo tamari
filiżanka podgotowanej na parze pokrojonej fasolki szparagowej
pokrojona, podgotowana na parze marchewka
filiżanka pokrojonego twardego tofu

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę i sól. Powoli wlewać olej mieszając widelcem, aż powstaną grudki. Skropić je wodą i wyrobić gładkie ciasto. Ugniatać przez 5 minut. Przykryć i schłodzić przez pół godziny.

Nadzienie:
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażyć przez minutę. Dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać, aż zaczną przywierać do patelni. Dołożyć masło orzechowe, liść limetki i pastę z tamaryndu. Dolać wody i gotować przez 15minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozcieńczyć go wodą. Dodać kecap manis i odstawić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu na grubość 3 mm. Wyciąć kółka i włożyć je do natłuszczonych foremek do muffinek. Wyciąć kółka do przykrycia foremek. Tofu i warzywa zalać sosem. Całość przełożyć do foremek i zakryć przygotowanymi wieczkami. Piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA