Tian – pieczone warzywa
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Przygotowanie:
Składniki:2 cebule pokrojone wzdłuż na plasterki
1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, oczyszczone z pestek i pokrojone wzdłuż na paseczki
3 posiekane ząbki czosnku
½ szklanki oliwy
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
szczypta cukru
sól i świeżo mielony pieprz
1 duży bakłażan, przekrojony na 4 wzdłuż i pokrojony w plasterki
2 średnie cukinie pokrojone w plasterki (idealnie 1 zielona i 1 żółta dla efektu kolorystycznego)
5 dużych pomidorów, pokrojonych w plasterki
garść listków bazylii
kilka gałązek tymianku i rozmarynu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Oliwę rozgrzać w dużym, płaskim naczyniu, które można również wstawić do piekarnika. Wrzucić cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć na sporym ogniu, aż cebula zmięknie. Po chwili dodać tymianek, rozmaryn, cukier i doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Zgasić ogień, na usmażonych warzywach ułożyć plastry bakłażana, cukinii i pomidorów tak, aby na siebie zachodziły. Warzywa układać na przemian. Pomiędzy warzywa wsunąć listki bazylii. Ułożyć gałązki ziół. Całość skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Można użyć do tego celu papieru do pieczenia obciążonego żaroodpornym talerzem. Piec 1 ½ godziny. Następnie odkryć i piec jeszcze 30 minut.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W