Tatar ze smażonego tuńczyka i wasabi crème fraîche

Tatar ze smażonego tuńczyka i wasabi crème fraîche
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
10

Przygotowanie:



Składniki tuńczyka:
1 porcja tuńczyka, nadającego się na sushi
czarne nasiona sezamu
skórka z 1 limonki
1 łyżeczka tartego imbiru
szczypta soli
3 łyżki oleju arachidowego
chrupki ryżowe
dymka (do przybrania)

Składniki wasabi crème fraiche:
1-2 łyżeczki wasabi (zależy, jak ostry ma być sos)
3 łyżki crème fraiche

Przygotowanie ryby:
W misce wymieszaj ziarna sezamu, skórkę limonki, imbir i sól. Odstaw na bok. Pokrój tuńczyka w 1,5 cm plastry i obtocz w posypce. Rozgrzej olej na dużej patelni na silnym ogniu. Gdy olej zacznie wrzeć, szybko obsmaż rybę po obu stronach, przewracając, gdy tylko nabierze koloru, czyli kilka sekund po każdej stronie. Zdejmij z patelni i schowaj do lodówki.

Przygotowanie wasabi crème fraiche:
Wymieszaj wasabi i crème fraiche. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj wasabi. Przykryj i włóż do lodówki.

Podanie:
Posmaruj chrupki ryżowe niewielką ilością sosu. Pokrój rybę w 0,5 cm plasterki i ułóż na chrupkach. Na wierzch daj odrobinę sosu. Przybierz posiekaną dymką.

© 2012 Nicole Straight


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA