Tatar wołowy

Tatar wołowy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
tatar:
1kg chudej wołowiny
2 szalotki, pokrojone w kostkę
¼ szklanki oliwek nadziewanych czosnkiem, przekrojonych na pół (60 ml)
3 łyżki oliwy (45 ml)
1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)
1 szklanka parmezanu, pokrojonego w kostkę (250 ml)
zielony sos Tabasco, do smaku
garść listków selera naciowego
garść szczypiorku, drobno posiekanego
garść natki pietruszki, drobno posiekanej
sól i pieprz

chrupiący pasternak:
6 korzeni pasternaku, obranego, pokrojonego w julienne
wędzona sól do smaku
świeżo mielony pieprz
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 180°C. Tatar: napełniamy miskę lodem, umieszczamy w nim mniejszą miskę. Krojąc mięso przekładamy je do pustej miski, dzięki temu zachowa świeżość. W trzeciej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy. Chrupiący pasternak: pasternak smażymy do zrumienienia. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierowym ręcznikiem. Doprawiamy wędzoną solą i pieprzem. Podanie: dzielimy tatar na porcje, przybieramy chrupiącym pasternakiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA