Tarte flambee z gruszkami i orzechami włoskimi
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto (2-3 duże placki):
- 250 g mąki pszennej typ 480
- 50 ml oleju ryżowego
- łyżeczka soli
- 80-100 ml letniej przegotowanej wody
Dodatki:
- 200 ml śmietany 12%
- 1 gruszka
- 50 g sera pleśniowego
- 4 łyżki orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiej przez sito do dzieży miksera z hakiem. Dodaj soli i oleju. Do suchych składników wlej tyle wody, ile mąka przyjmie. Ilość wody zależy w dużej mierze od jakości i rodzaju mąki, której używasz. Do mąki pszennej typ 480 będziesz potrzebował mniej więcej 80-100 ml letniej, przegotowanej wody. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za suche, dolewaj po łyżce letniej, przegotowanej wody. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby dało się je wyrabiać.
Wyrabiaj ciasto przez 5-6 min na wolnych obrotach. Jeśli zdecydujesz się przygotować ciasto ręcznie, będziesz potrzebować ok. 8 minut na wyrobienie. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie i sprężyste. Po tym czasie wyciągnij ciasto z dzieży i zakręć w folię do żywności. Odstaw na 30 minut.
Śmietanę dopraw pieprzem. Gruszkę pokrój na cienkie plastry nożem lub mandoliną.
Rozgrzej piekarnik do 240-250 stopni. Wyciągnij ciasto z folii. Wyrabiaj krótko ciasto na stolnicy oprószonej mąką. Kształt nie ma znaczenia. Kiedy robię to w domu, rozwałkowuję je w prostokąt. Gdy zdarza mi się przygotowywać tarte flambee w piecu opalany drewnem, przygotowuję okrągłe placki.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto śmietaną, wyłóż plastrami gruszki i posyp pokruszonym serem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 6-8 min. Brzegi i spód muszą być lekko przypalone, wtedy wyciągnij ciasto z piekarnika i od razu podaj na stół. Posyp świeżym tymiankiem i orzechami włoskimi.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź