Tarta Tatin

Tarta Tatin
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Ciasto:
320g mąki
225g zimnego masła
110g cukru pudru
3 żółtka

Owoce:
6 jabłek
¼ cytryny
110 g cukru
110 g masła

Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować ciasto. Mąkę, masło i cukier puder połączyć w malakserze, aż zaczną przypominać tartą bułkę. Dodać żółtka i miksując pulsacyjnie połączyć w ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 250°C. Obrane i wydrążone jabłka pokroić na półplastry, włożyć do miski, opryskać sokiem z cytryny i wymieszać delikatnie podrzucając. Wsypać 85 g cukru do formy o grubym dnie. Ogrzewać na średnim ogniu, często przekręcając, żeby cukier się nie przypalił. Kiedy cukier lekko się skarmelizuje (zrobi się złocistobrązowy), formę zdjąć z ognia i ułożyć w niej jabłka. Wstawić do piekarnika na dziesięć minut, aby jabłka zmiękły i puściły nieco soku. Po wyjęciu z piekarnika posypać jabłka resztą cukru i ułożyć na nich kawałki masła. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto, aby jego warstwa miała ok. 2,5cm (nie ugniatać). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 220°C i piec, aż ciasto się zarumieni - ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Formę przykryć talerzem, który ma od niej znacznie większą średnicę. Uważając, aby się nie sparzyć i trzymając talerz, energicznie przekręcić formę do góry dnem, opukać ją drewnianą łyżką i podnieść. Tarta powinna cała zostać na talerzu. Podawać na ciepło z tłustą śmietaną, crème fraîche lub lodami waniliowymi.

Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA