Tarta migdałowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Kruche ciasto do słodkich tart:
170 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
50 g miałkiego cukru
szczypta soli
2 małe żółtka
Nadzienie:
½ kg blanszowanych migdałów, zmielonych
200 g miałkiego masła
100 g cukru
4 jajka
250 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Za pomocą malaksera zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki, żeby stężało. Rozgrzej piekarnik do 185 stopni C. Zetrzyj ciasto na tarce do foremki. Ugnieć je tak, żeby przywarło do dna i ścianek, i żeby pozbyć się nierówności. Staraj się jak najkrócej dotykać ciasta, żeby się nie zagrzało. Wstaw foremkę z ciastem na 20 minut do piekarnika i przygotuj wypełnienie. Zmieszaj w blenderze masło z cukrem na gładką masę, najkrócej jak się da. Dodaj migdały i przemieszaj ponownie, żeby masa była jednolita. Dodaj jajka, zmiksuj szybko i przelej na upieczony spód. Wyrównaj powierzchnię i wstaw tartę do piekarnika o temperaturze 150 stopni C na 40 min. Kiedy tarta przestygnie, powtykaj ćwiartki truskawek w migdałowe wypełnienie i oprósz cukrem pudrem.
© Rose Gray i Ruth Rogers
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W