Tarta daktylowa z gruszkami, orzechami i toffi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 200 g maki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 1 średnie jajko, lekko ubite
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 200 g daktyli bez pestek, grubo posiekanych
- 150 ml mleka pełnotłustego
- 3 średnie dojrzałe gruszki (w sumie ok. 500 g)
- 50 g niesolonego masła, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 100 g maki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 duże jajka
- 100 g jasnego cukru muscovado
- 2 łyżki ciemnej melasy
- 100 g łuskanych orzechów laskowych, grubo posiekanych
Sos toffi:
- 200 g jasnego cukru muscovado
- 50 g niesolonego masła
- 250 ml śmietany kremówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.
Nadzienie:
Włóż daktyle do rondla, zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i odstaw na 30 minut, by się namoczyły.
Sos toffi:
Na małym ogniu podgrzewaj w garnku cukier, masło i śmietanę, aż składniki się połączą w gładki sos. Doprowadź niemal do wrzenia i gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw do niego płaską blachę, by się nagrzała. Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 25 cm i głębokości ok. 3,5 cm. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty. Dno nakłuj widelcem. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Ułóż promieniście na cieście. Skrop 4 łyżkami sosu toffi i wstaw do lodówki.
Dokończ nadzienie:
Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć namoczone daktyle na purée. Przełóż do miski, dodaj masło, ekstrakt wanilii, mąkę, sodę, migdały, jajka, cukier i melasę. Miksuj, aż składniki się połączą. Wmieszaj posiekane orzechy. Wylej mieszaninę na ułożone na cieście gruszki i rozprowadź równą warstwą. Wstaw na rozgrzaną blachę i piecz 40-45 minut, aż nadzienie wyrośnie i się zrumieni. Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy.
Podawaj na ciepło, z gęstą śmietaną lub lodami i resztą sosu toffi.
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj cukier puder. Wrzuć masło i palcami wcieraj w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem w malakserze i przełóż do miski. W osobnej miseczce lekko ubij jajko z sokiem cytrynowym i wodą. W mące z masłem zrób na środku dołek i wlej masę jajeczną. Przy pomocy noża stołowego mieszaj, aż ciasta zacznie się sklejać (jeśli jest zbyt suche, ewentualnie podlej wodą). Szybko zagnieć rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut.
Nadzienie:
Włóż daktyle do rondla, zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i odstaw na 30 minut, by się namoczyły.
Sos toffi:
Na małym ogniu podgrzewaj w garnku cukier, masło i śmietanę, aż składniki się połączą w gładki sos. Doprowadź niemal do wrzenia i gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw do niego płaską blachę, by się nagrzała. Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 25 cm i głębokości ok. 3,5 cm. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty. Dno nakłuj widelcem. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Ułóż promieniście na cieście. Skrop 4 łyżkami sosu toffi i wstaw do lodówki.
Dokończ nadzienie:
Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć namoczone daktyle na purée. Przełóż do miski, dodaj masło, ekstrakt wanilii, mąkę, sodę, migdały, jajka, cukier i melasę. Miksuj, aż składniki się połączą. Wmieszaj posiekane orzechy. Wylej mieszaninę na ułożone na cieście gruszki i rozprowadź równą warstwą. Wstaw na rozgrzaną blachę i piecz 40-45 minut, aż nadzienie wyrośnie i się zrumieni. Odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy.
Podawaj na ciepło, z gęstą śmietaną lub lodami i resztą sosu toffi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W