Tarta czekoladowo-malinowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Spód
240 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
1 2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao w proszku
1 łyżeczka soli
Wypełnienie
170 g czekolady deserowej, posiekanej
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka likieru chambord lub brandy
1 jajko
3 szklanki świeżych malin
Przygotuj spód:
Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ucieraj starannie za każdym razem. Przesiej do miski mąkę i kakao z solą i dodaj do maślanej mieszaniny. Mieszaj tylko do chwili, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj z niego krążek, owiń w folię plastikową i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść wnętrze tortownicy albo foremki do tart o średnicy 20 cm. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj spód na grubość około ½ cm. Wyłóż ciastem formę, wyrównaj brzegi i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 18-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw, żeby ostygł. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 165 stopni C. Do dużej miski włóż posiekaną czekoladę. Zagrzej kremówkę prawie do wrzenia i zalej nią czekoladę. Po minucie zacznij powoli mieszać i dodaj wanilię i likier. Roztrzep jajko w małym kubeczku i wmieszaj do czekolady. Wylej czekoladowy krem na upieczony spód i zapiecz w 12 min. Odstaw do ostygnięcia na 15 min, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj tartę świeżymi malinami.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W