Tarta cytrynowa z lawendą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 200 ml soku z cytryn
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 200 g cukru + 2 łyżki do posypania
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 lekko ubite jajka
- 4 lekko ubite żółtka + 1 żółtko do posmarowania ciasta
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- kilka kropli olejku lawendowego
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- lawenda do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W rondlu połącz sok z cytryny, skórkę cytrynową, cukier, mąkę kukurydzianą, jajka, żółtka. Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Mikstura powinna być gładka i gęsta. Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło i kilka kropli olejku lawendowego. Ostudź. Tymczasem umieść ciasto na blacie i odetnij jednocentymetrowy pasek przy krawędziach. Posmaruj ciasto (również odcięte paski) ubitym żółtkiem. Paski przylep pionowo do krawędzi ciasta, żeby utworzyć schludną ramkę. Nakłuj ciasto widelcem i posyp cukrem. Przenieś do formy i piecz 15-20 minut lub do momentu, gdy się zrumieni. Dociśnij spód ciasta i wypełnij kremem cytrynowym. Udekoruj lawendą i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W