Tarta cytrynowa z lawendą

Tarta cytrynowa z lawendą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę papierem do pieczenia. W rondlu połącz sok z cytryny, skórkę cytrynową, cukier, mąkę kukurydzianą, jajka, żółtka. Postaw rondel na średnim ogniu i gotuj 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Mikstura powinna być gładka i gęsta. Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło i kilka kropli olejku lawendowego. Ostudź. Tymczasem umieść ciasto na blacie i odetnij jednocentymetrowy pasek przy krawędziach. Posmaruj ciasto (również odcięte paski) ubitym żółtkiem. Paski przylep pionowo do krawędzi ciasta, żeby utworzyć schludną ramkę. Nakłuj ciasto widelcem i posyp cukrem. Przenieś do formy i piecz 15-20 minut lub do momentu, gdy się zrumieni. Dociśnij spód ciasta i wypełnij kremem cytrynowym. Udekoruj lawendą i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA