Szynka w glazurze cytrusowej

Szynka w glazurze cytrusowej
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 175° C. Umieścić szynkę szeroką częścią do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, dokładnie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę.
Na średnim ogniu podgrzewać w rondlu marmoladę pomarańczową, maderę lub sherry, sok z cytryny i sok z połowy pomarańczy, ok. 5 minut, aż glazura stanie się płynna. Wyjąć szynkę z piekarnika i zdjąć folię. Ponacinać całą szynkę w romby i posmarować połową glazury. Pokroić drugą połowę pomarańczy w cienkie plastry i obłożyć nimi szynkę. Zwiększyć temperaturę do 225° C. Piec szynkę bez przykrycia 20 minut. Posmarować resztą glazury i piec jeszcze 10 - 15 minut, aż się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 15 - 30 minut, aby mięso odpoczęło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA