Szybka sałatka ze stekiem w sosie ponzu

Szybka sałatka ze stekiem w sosie ponzu
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 stek minutowy o wadze ok. 350 g
  • mix sałat (rukola, endywia, cykoria, szpinak)
  • 1 marchew
  • ½ mango
  • 1 łyżka sezamu
  • kilka rzodkiewek
  • sól
  • pieprz
Sos ponzu:
  • skórka starta z ćwiartki cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka mirin
  • 70 ml sosu sojowego
  • ¼ szklanki suszonego tuńczyka bonito
  • 1 kawałek glonów kombu
  • olej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos ponuzu. Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do wyciśniętych soków. Do tego wlewamy sos sojowy i mirin. Najlepiej od razu wlać to do słoika z zakrętką i dokładnie w nim wymieszać. Następnie dodajemy płatki bonito i kombu, zakręcamy słoik i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki. Można również do tego przepisu wykorzystać gotowy sos, ale domowy będzie smaczniejszy.

Marchew kroimy w julienne, rzodkiewki na ćwiartki, a mango w kostkę. Rozgrzewamy patelnię grillową dość mocno. Stek wyciągamy z lodówki na min. 30 minut przed smażeniem i nacieramy go olejem. Następnie grillujemy po minucie z każdej strony, ściągamy z patelni, skrapiamy sosem ponzu pozostawiamy na kilka minut, żeby odpoczął. W tym czasie na półmisku lub talerzu układamy liście sałat, dodajemy marchew, rzodkiewkę i mango, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem rzepakowym. Stek kroimy w paski i układamy na sałacie. Całość dodatkowo skrapiamy sosem ponzu i posypujemy sezamem.  

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA