Szybka sałatka ze stekiem w sosie ponzu
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 stek minutowy o wadze ok. 350 g
- mix sałat (rukola, endywia, cykoria, szpinak)
- 1 marchew
- ½ mango
- 1 łyżka sezamu
- kilka rzodkiewek
- sól
- pieprz
Sos ponzu:
- skórka starta z ćwiartki cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka mirin
- 70 ml sosu sojowego
- ¼ szklanki suszonego tuńczyka bonito
- 1 kawałek glonów kombu
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos ponuzu. Należy połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do wyciśniętych soków. Do tego wlewamy sos sojowy i mirin. Najlepiej od razu wlać to do słoika z zakrętką i dokładnie w nim wymieszać. Następnie dodajemy płatki bonito i kombu, zakręcamy słoik i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki. Można również do tego przepisu wykorzystać gotowy sos, ale domowy będzie smaczniejszy.
Marchew kroimy w julienne, rzodkiewki na ćwiartki, a mango w kostkę. Rozgrzewamy patelnię grillową dość mocno. Stek wyciągamy z lodówki na min. 30 minut przed smażeniem i nacieramy go olejem. Następnie grillujemy po minucie z każdej strony, ściągamy z patelni, skrapiamy sosem ponzu pozostawiamy na kilka minut, żeby odpoczął. W tym czasie na półmisku lub talerzu układamy liście sałat, dodajemy marchew, rzodkiewkę i mango, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem rzepakowym. Stek kroimy w paski i układamy na sałacie. Całość dodatkowo skrapiamy sosem ponzu i posypujemy sezamem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź