Szpinak duszony z sherry

Szpinak duszony z sherry
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1 obrana i drobno posiekana cebula
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 240 ml śmietany 35%
  • 60 ml sherry
  • 900 g liści młodego szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej duży rondel nad ogniem średnim do silnego, wrzuć masło i roztop. Dodaj cebulę, zeszklij. Dorzuć czosnek i smaż przez kilka chwil. Dodaj mąkę i rozetrzyj na gładką masę. Wlej śmietanę i sherry, ucieraj, aż powstanie gładka zasmażka. Gdy zgęstnieje dodaj szpinak, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszaj, aż liście zmiękną i powstanie gęsty sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA