Suflet czekoladowy z wędzoną solą i słodkim pesto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:słodkie pesto:
¼ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki wody
½ szklanki cukru trzcinowego
¾ szklanki listków świeżej mięty
suflety czekoladowe:
¾ szklanki dobrej ciemnej czekolady, posiekanej
3 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g masła
½ łyżki wędzonej soli morskiej
6 białek
½ szklanki drobnego cukru
½ łyżeczki białego octu winnego
2 łyżeczki masła i drobny cukier do natłuszczenia i wysypania kokilek
Przygotowanie:
Przygotowujemy słodkie pesto: prażymy migdały na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aż się zezłocą, przesypujemy do miski i odstawiamy na bok. Stawiamy rondelek na średnim ogniu, wlewamy do niego wodę i wsypujemy cukier trzcinowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby syrop całkowicie ostygł. W naczyniu malaksera miksujemy pulsacyjnie świeżą miętę z uprażonymi migdałami na granulowaną masę i wlewamy przez kominek ¼ szklanki syropu. Rozgrzewamy piekarnik do 190˚C. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej na średnim ogniu i odstawiamy na 10 minut, żeby przestygła. W średniej misce ucieramy żółtka z cukrem trzcinowym i wędzoną solą. Mieszamy czekoladę z utartymi żółtkami. Ubijamy białka z białym octem winnym na dość sztywną pianę. Dodajemy drobny cukier i ubijamy, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Delikatnie mieszamy ją z czekoladą w kilku porcjach, tak by nie uszło z niej za dużo powietrza. Smarujemy masłem 4 kokilki, oprószamy drobnym cukrem i wytrząsamy nadmiar. Napełniamy kokilki czekoladową masą centymetr poniżej krawędzi. Ustawiamy kokilki w blasze do pieczenia i pieczemy dokładnie 16 minut. Układamy suflety na talerzykach i dekorujemy każdy łyżką słodkiego pesto.
© Nadia Giosia
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W