Stek rib-eye z brokułami i ostrygami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny dzień Chucka (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:sos ostrygowy:
3 łyżki masła (45 ml)
1 szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
12 wyłuskanych ostryg, posiekanych (płyn zachowany)
½ litra szklanki bulionu cielęcego
1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)
1 łyżka sosu Worcesterhire (15 ml)
szczypta pieprzu cayenne
sól i świeżo mielony pieprz
brokuły smażone z ostrygami:
1 brokuł, zblanszowany, pokrojony na kawałki
2 łyżki oliwy (30 ml)
12 wyłuskanych ostryg, płyn zachowany
1 szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru o długości 2,5 cm, posiekany
¼ szklanki miodu (60 ml)
¼ szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu (60 ml)
sok i skórka starta z 1 cytryny
szczypta pieprzu cayenne
sól i świeżo mielony pieprz
stek rib-eye:
4 steki rib-eye o grubości 4 centymetrów
sól i pieprz
grillowane boczniaki ostrygowate:
3 łyżki oliwy (45 ml)
450 g boczniaków ostrygowatych
sól i pieprz
Przygotowanie:
Sos ostrygowy: w rondlu ma średnim ogniu roztapiamy masło i podsmażamy przez 2 minuty szalotkę i czosnek, aż zaczną się zrumieniać. Dodajemy bulion cielęcy i śmietankę. Gotujemy 5 minut. Dodajemy ostrygi i zachowany płyn. Dodajemy sos Worcestershire i pieprz cayenne. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Trzymamy w cieple. Brokuły smażone z ostrygami: w woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotkę, czosnek i imbir. Dodajemy ostrygi i zachowany płyn. Dodajemy brokuły, miód, sos sojowy i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe składniki. Trzymamy w cieple. Steki: mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Nacieramy solą i świeżo tłuczonym pieprzem. Na żeliwnej patelni grillujemy mięso na oliwie przez 5 minut. Przewracamy i smażymy 2-3 minuty z drugiej strony. Przekładamy na talerz, przykrywamy luźno folią aluminiową, odstawiamy. Boczniaki ostrygowate: grzyby przesmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Podanie: steki podajemy z sosem i grzybami. Brokuły z ostrygami podajemy jako dodatek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W