Sos warzywno-pomidorowy

Sos warzywno-pomidorowy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów pokrojonych w ósemki
  • 2 czerwone papryki pozbawione nasion i przecięte wzdłuż na 8 pasków
  • 1 duża cebula pokrojona w pióra
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
  • 1 małe chilli bez nasion
  • posiekane (dowolnie)
  • ¼ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj warzywa, ułóż w dużej brytfannie lub na blasze wyłożonej pergaminem. Muszą być w jednej warstwie, żeby piekły się, a nie dusiły, więc w razie potrzeby ułóż je na dwóch blachach. Dodaj czosnek, rozmaryn i chilli (dowolnie). W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem, oliwą, solą i pieprzem. Nałóż łyżką na warzywa i wymieszaj, żeby równo je pokryło. Piecz przez 2 godziny, aż warzywa zaczną się marszczyć. Zostaw do wystudzenia. Zmiksuj. Sos można przechowywać przez tydzień w lodówce albo zamrozić. Zmiksowany można także doprowadzić do wrzenia i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Taki można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA