Sos warzywno-pomidorowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów pokrojonych w ósemki
- 2 czerwone papryki pozbawione nasion i przecięte wzdłuż na 8 pasków
- 1 duża cebula pokrojona w pióra
- 4 obrane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu
- 1 małe chilli bez nasion
- posiekane (dowolnie)
- ¼ szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- zmielony czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj warzywa, ułóż w dużej brytfannie lub na blasze wyłożonej pergaminem. Muszą być w jednej warstwie, żeby piekły się, a nie dusiły, więc w razie potrzeby ułóż je na dwóch blachach. Dodaj czosnek, rozmaryn i chilli (dowolnie). W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem, oliwą, solą i pieprzem. Nałóż łyżką na warzywa i wymieszaj, żeby równo je pokryło. Piecz przez 2 godziny, aż warzywa zaczną się marszczyć. Zostaw do wystudzenia. Zmiksuj. Sos można przechowywać przez tydzień w lodówce albo zamrozić. Zmiksowany można także doprowadzić do wrzenia i przełożyć do wysterylizowanych słoików. Taki można przechowywać przez kilka miesięcy w spiżarni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W