Muffinki
Babeczki można zrobić m.in. z owocami, kakao, budyniem, jogurtem, bakaliami. Pyszne są także na słono, np. z serem i przyprawami. To świetna przekąska, której przygotowanie zajmie około 30 minut.
Przepis na muffinki
Podstawowy przepis na muffinki obejmuje składniki mokre i suche. Olej, mleko i jaja (czyli mokrą część masy) należy wymieszać. Identycznie trzeba postąpić z mąką, cukrem i cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie łączy się obie masy i miesza z wybranymi dodatkami. Ciasto przekłada się do formy na muffinki i piecze w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe powstają z połączenia cukru, mąki, kakao, proszku do pieczenia, a także oleju, mleka, jaj, ekstraktu waniliowego i tabliczki czekolady. Babeczki dekoruje się lukrem, posypuje cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Muffinki waniliowe
Muffinki waniliowe przygotowuje się z mąki, proszku do pieczenia, cukru i cukru waniliowego, a także mleka, oleju i jajek. Są pyszne wraz z owocami lub bitą śmietaną. Ciastka można też ozdobić polewą z białej czekolady.
Muffinki z budyniem
Aby przyrządzić muffinki z budyniem, należy zachować odpowiednią kolejność wkładania składników do formy. Na spodzie powinna znaleźć się masa na babeczki, na niej można położyć dżem lub owoce, a następnie budyń i znów łyżkę ciasta.
Muffinki jogurtowe
Do przygotowania muffinek jogurtowych potrzeba jajek, masła, jogurtu naturalnego oraz mąki, cukru, sody, skórki cytrynowej oraz nieco soli. Babeczki są bardzo puszyste i wilgotne w środku. Najlepiej serwować je z kwaśnymi owocami i oprószyć cukrem pudrem.