Pączki
Pączki z marmoladą to najpopularniejsza wersja tych ciastek. Równie smaczne są pączki z nadzieniem budyniowym, oprószone cukrem pudrem. Pączki przyrządza się z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim oleju. Najczęściej nadziewa się je dżemem, konfiturą różaną lub budyniem. Dekorowane są lukrem lub cukrem pudrem.
Przepis na pączki z marmoladą
Pączki przygotowuje się z rozczynu, inaczej zaczynu, drożdżowego. Aby go zrobić, należy rozkruszyć drożdże i wymieszać je z ciepłym mlekiem, cukrem oraz mąką. Ciasto trzeba odstawić na 15-20 minut, aby wyrosło, po czym utrzeć cukier wanilinowy i jajka. Następny krok to wymieszanie mąki i soli oraz połączenie jej z rozczynem i ubitymi jajkami. Tak powstałą masę należy zagnieść, dodać masło i znów wyrobić. Ciasto pozostawia się na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Następnie trzeba je rozwałkować, wyciąć krążki i zostawić je do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Po upływie tego czasu okręgi na pączki nadziewa się marmoladą i zlepia ich brzegi. Ciastka smaży się w dużej ilości rozgrzanego oleju do czasu, aż się zarumienią. Każdy krążek podczas smażenia powinien być zanurzony w całości.
Pączki z konfiturą różaną
Do zaczynu na pączki z różą należy dodać rum, wanilię, skórkę i sok z cytryny oraz nieco soli. Smażone przysmaki z konfiturą najczęściej ozdabia się lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody oraz skórki pomarańczowej. Pączki są pyszne także po oprószeniu ich samym cukrem pudrem.
Pączki z budyniem
Pączki z budyniem to kolejna wersja pysznych ciastek przygotowywanych na oleju. Budyń wraz z niewielką ilością mąki należy rozprowadzić w ? szklanki zimnego mleka. 1 ? szklanki mleka trzeba zagotować i wlać do niego rozrobiony budyń oraz żółtko i gotować przez 30 sekund. Ostudzone nadzienie kładzie się na środku krążków wyciętych z ciasta, po czym zlepia ich brzegi.