Brownie
Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe o charakterystycznym, głębokim smaku, ciężkiej konsystencji i wilgotnym środku. Klasyczne ciasteczka brownies można podawać z dodatkiem orzechów, migdałów lub świeżych malin. Znane są także wersje alternatywne tego deseru, na przykład brownie bezglutenowe, wegańskie, z buraków czy fasoli.
Klasyczne ciasto brownie
Przepis na klasyczne ciasto brownie zawiera tylko powszechnie dostępne składniki, takie jak gorzka czekolada, mąka, masło i cukier. Z tego powodu przygotowanie brownie jest bardzo szybkie i proste ? wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć ją z pozostałymi składnikami. Podstawowy przepis na brownie można urozmaicić, dodając orzechy lub suszone śliwki. W wersji oryginalnej są to orzechy pekan, ale równie dobrze sprawdzą się posiekane orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Z głębokim smakiem czekolady dobrze komponują się także świeże maliny i borówki amerykańskie ? warto udekorować nimi gotowy deser. Upieczone brownie kroi się na małe kawałki i podaje jak ciasteczka.
Brownie z kakao, czyli brownie bez czekolady
Tradycyjny przepis na brownie był przez lata wielokrotnie zmieniany. Jedną z najczęstszych modyfikacji jest zastąpienie czekolady proszkowanym, gorzkim kakao. Dzięki temu deser jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu i można go nawet upiec w kuchence mikrofalowej (tak zwane brownie z mikrofalówki lub ciasto z kubeczka). Popularne jest również łączenie dwóch receptur ? powstaje wówczas brownie z czekoladą i kakao.
Brownie z buraka, fasoli, kaszy i białej czekolady
W ostatnich latach pojawia się coraz więcej przepisów na ciasta w niskokalorycznych wersjach fit. Popularność zdobywają także różnego rodzaju diety, takie jak wegańska i bezglutenowa. Nic więc dziwnego, że popularne brownie również doczekało się swoich alternatywnych, zdrowych odmian. Znane są między innymi brownies z buraka, fasoli i kaszy jaglanej. Ciekawym pomysłem, choć niekoniecznie fit, jest także brownie bez czekolady gorzkiej ? zamienia się ją na białą lub karmelową.