Wyjątkowo czekoladowe brownie
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Brownie
Przygotowanie:
Składniki:2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 szklanki cukru
1 szklanka przesianego ciemnego kakao
1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 gramów drobno posiekanej ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Foremkę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle włożyć do dużej miski, dodać sodę, zalać wrzątkiem, wymieszać. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na 20 minut. Rozetrzeć daktyle widelcem na gładką masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Wmieszać cukier. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut. Przed pokrojeniem na kwadraty ostudzić. Podawać lub przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W