Brownie z wiśniami i pekanami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Brownie
- Ilość osób:
- 9
Przygotowanie:
Składniki:200 g masła i trochę do natłuszczenia formy
200 g posiekanej gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
3 jajka
300 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 g mąki pszennej
100 g suszonych wiśni
100 g posiekanych pekanów
Do dekoracji:
cukier puder
kakao w proszku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Natłuść prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm i wysokości 3-4 cm i wyłóż ją pergaminem.
2. Roztop masło z czekoladą w żaroodpornej misce ustawionej na garnku z delikatnie wrzącą wodą (w kąpieli wodnej) albo w kuchence mikrofalowej.
3. Utrzyj mikserem jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gęstą, kremową masę.
4. Wmieszaj stopioną czekoladę z masłem, następnie mąkę, szczyptę soli a na koniec wiśnie i pekany – mieszaj tylko tyle ile trzeba, żeby składniki się połączyły.
5. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz około 25 minut, aż wierzch zacznie pękać a środek ledwie się zestali. Nie trzymaj ciasta za długo w piekarniku – po wyjęciu będzie się jakiś czas dopiekać. Odstaw je w formie na około 20 minut, po czym pokrój na kwadraty.
6. Oprósz część brownie przesianym cukrem pudrem a resztę przesianym kakao.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W