Sorbet z ananasa

Sorbet z ananasa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • pół oczyszczonego świeżego ananasa z pojemnika (ewentualnie ananas z puszki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 miarki odtłuszczonej maślanki*

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ananas kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla, który stawiamy na ogniu. Dodajemy cukier i otartą skórkę z cytryny. Następnie dolewamy 2 łyżki soku z cytryny. Z całości musimy uzyskać miarkę ananasowego wywaru. Wystudzony przelewamy do robota, dolewamy część maślanki i miksujemy. Przelewamy całość do płaskiego naczynia, w którym będziemy zamrażać sorbet. Dolewamy resztę maślanki i mieszamy. Zamrażamy lody w zamrażarce. I gotowe!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA