Sobre barriga
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Manic Organic (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 kg pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
- 10 pokrojonych w plastry dymek
- 6 pokrojonych w plastry marchewek
- 2 papryki jalapeño
- przekrojone na pół
- bez pestek
- 2 pory
- tylko białe części
- pokrojone w plastry
- 1 główka czosnku
- pokrojona w plastry
- 1 łyżka kminu
- 1 pęczek natki kolendry
- tylko posiekane listki
- 2½ kg ekologicznej łopatki wołowej
- 4 łyżki oliwy
- 3 l bulionu z kurczaka
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Uprażyć na suchej patelni kmin, aż zacznie wydzielać zapach i rozetrzeć w moździerzu. Mięso okroić z nadmiaru tłuszczu i pokroić na kawałki wielkości pięści tnąc wzdłuż naturalnych linii w mięsie. Rozgrzać na silnym ogniu dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy. Posypane solą i pieprzem kawałki mięsa luźno ułożyć na patelni. Smażyć małymi porcjami ze wszystkich stron na brązowo (około 15 minut na porcję), gotowe kawałki układać na talerzu.
W dużym żaroodpornym naczyniu lub kociołku umieścić wołowinę, przykryć warzywami, wsypać kmin, kolendrę i nieco soli i pieprzu. Wlać tyle bulionu, by zakryć wszystkie składniki, nakryć żaroodporną pokrywką i wstawić do piekarnika na 4 - 5 godzin, aż wołowina będzie się niemal rozpadać. W połowie pieczenia spróbować sosu i jeśli robi się za ostry, wyjąć papryki jalapeño.
Gotowy gulasz doprawić do smaku i podawać z ryżem.
W dużym żaroodpornym naczyniu lub kociołku umieścić wołowinę, przykryć warzywami, wsypać kmin, kolendrę i nieco soli i pieprzu. Wlać tyle bulionu, by zakryć wszystkie składniki, nakryć żaroodporną pokrywką i wstawić do piekarnika na 4 - 5 godzin, aż wołowina będzie się niemal rozpadać. W połowie pieczenia spróbować sosu i jeśli robi się za ostry, wyjąć papryki jalapeño.
Gotowy gulasz doprawić do smaku i podawać z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W