Sobre barriga

Sobre barriga
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
  • 10 pokrojonych w plastry dymek
  • 6 pokrojonych w plastry marchewek
  • 2 papryki jalapeño
  • przekrojone na pół
  • bez pestek
  • 2 pory
  • tylko białe części
  • pokrojone w plastry
  • 1 główka czosnku
  • pokrojona w plastry
  • 1 łyżka kminu
  • 1 pęczek natki kolendry
  • tylko posiekane listki
  • 2½ kg ekologicznej łopatki wołowej
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 l bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Uprażyć na suchej patelni kmin, aż zacznie wydzielać zapach i rozetrzeć w moździerzu. Mięso okroić z nadmiaru tłuszczu i pokroić na kawałki wielkości pięści tnąc wzdłuż naturalnych linii w mięsie. Rozgrzać na silnym ogniu dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy. Posypane solą i pieprzem kawałki mięsa luźno ułożyć na patelni. Smażyć małymi porcjami ze wszystkich stron na brązowo (około 15 minut na porcję), gotowe kawałki układać na talerzu.
W dużym żaroodpornym naczyniu lub kociołku umieścić wołowinę, przykryć warzywami, wsypać kmin, kolendrę i nieco soli i pieprzu. Wlać tyle bulionu, by zakryć wszystkie składniki, nakryć żaroodporną pokrywką i wstawić do piekarnika na 4 - 5 godzin, aż wołowina będzie się niemal rozpadać. W połowie pieczenia spróbować sosu i jeśli robi się za ostry, wyjąć papryki jalapeño.
Gotowy gulasz doprawić do smaku i podawać z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA