Smażony sum
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- pół kostki masła
- przyprawa kreolska
- 3 cytryny
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 filety z suma
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło przekładamy do miseczki. Dosypujemy łyżkę przyprawy kreolskiej. Ocieramy skórkę z cytryny. Musimy uzyskać około jednej łyżki. Przekładamy ją do miseczki. Wyciskamy sok z jednej cytryny i przelewamy go do miseczki. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Umyte filety z suma posypujemy przyprawą kreolską. I przekładamy je na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy je bez tłuszczu – to potrawa w stylu „blacken”, czyli „czerniona”. Kroimy na plasterki dwie cytryny i wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego. Plasterki smarujemy połową przygotowanej wcześniej pasty maślanej. Przekładamy do naczynia przesmażone z obu stron filety i zapiekamy je przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury stu siedemdziesięciu stopni. Suma serwujemy dekorując go upieczonymi plasterkami cytryny i resztą maślanej pasty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W