Smażony kurczak i mięsny sos z sherry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki kurczaka:
1 kurczak (do pieczenia)
oliwa
sól i pieprz
2 cegły owinięte w kilka warstw folii aluminiowej
Składniki sosu:
1 duża, obrana i posiekana cebula
120 ml sherry
120 ml śmietany 35%
1 łyżeczka octu z sherry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 205°C. Połóż kurczaka na piersiach. Ostrymi nożycami do drobiu wytnij kręgosłup, odcinając kości po obu stronach. Rozpłaszcz kurczaka na równej powierzchni. Przytnij odsłonięte żebra. Dopraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej dużą, żeliwną patelnię z żaroodporną rączką. Dolej oliwę. Gdy zacznie dymić, połóż kurczaka skórą do dołu. Na mięsie połóż cegły, zmniejsz płomień do średniego i smaż przez ok. 20 minut. Temperatura jest właściwa, gdy kurczak się smaży, ale nie dymi. Zdejmij cegły i sprawdź mięso. Powinien być złocistobrązowy i chrupiący. Wtedy go przewróć. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i dopiecz bez cegieł. Jest gotowy, gdy podudzie osiągnie 73°C. Zdejmij kurczaka z patelni. Przykryj folią na półmisku. Przyrządź sos. Patelnię z przysmażeniami i sosem spod pieczenia rozgrzej na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i przysmaż na brązowo na małym ogniu. Dolej sherry, powiększ płomień i odparuj połowę płynu. Dolej śmietanę i odparuj, aż zgęstnieje. Dolej ocet, dopraw solą i pieprzem.
Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W