Smażony krab z fasolą i czosnkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 10)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Przygotowanie:
Składniki:duży krab mułowy
paczka czarnej fasoli
4 rozdrobnione ząbki czosnku
mała posiekana papryczka chili
starte kłącze imbiru
90 ml oleju z orzeszków ziemnych
3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
wino ryżowe
250 ml bulionu z kurczaka
¼ pęczka posiekanej dymki
pęczek chińskich brokułów
150 g łamanego ryżu
300 ml wody
Przygotowanie:
Fasolę moczyć przez noc. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryż płukać pod bieżącą wodą, żeby usunąć skrobię. Odsączyć. Dodać szczyptę soli i odmierzoną wodę. Zagotować. Przykryć. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Zgasić płomień. Odstawić ryż na 25 minut. Podzielić kraba na ćwiartki. Usunąć wnętrzności. Oddzielić i rozbić szczypce. Rozgrzać wok. Wlać olej z orzeszków ziemnych. Podsmażyć czarną fasolę przez 2 minuty. Dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć przez 30 sekund. Włożyć kawałki kraba. Podsmażać przez 3 minuty. Dolać wino ryżowe i bulion. Smażyć przez 10-15 minut, aż krab będzie gotowy. Dodać brokuły. Smażyć przez 3 minuty, aż zmiękną. Posypać dymką. Podawać z ryżem.
Przepis opracowany na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W