Smażony dorsz z sosem azjatyckim i sałatką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na sos:
2 łyżki miękkiego brązowego cukru
2 łyżki cukru kryształ
2 duże świeże czerwone chili, pozbawione nasion, pokrojone ukośnie
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
Do ryby:
4 filety z ryby o białym zwartym mięsie, np. z dorsza
60 ml oliwy
Na sałatkę:
15 g świeżej kolendry
12 listków mięty
4 małe szalotki, drobno posiekane
20 strąków groszku cukrowego, zblanszowanych i drobno pokrojonych
2 świeże liście limonki kaffir, drobno pokrojone
4 cząstki limonki do dekoracji
Sos:
W małym rondlu na małym ogniu wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, aż cukier się rozpuści. Dodaj chili, sok z limonki i gotuj na średnim ogniu, aż sos nabierze złotego koloru. Zdejmij z ognia, dodaj sos rybny i zamieszaj.
Ryba:
Skrop filety oliwą, dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzej oliwę w nieprzywierającej patelni. Połóż na patelni filety skórą do dołu i smaż 2 minuty z każdej strony. Obróć rybę tylko raz.
Sałatka:
Połącz kolendrę, miętę, szalotki, groszek i limonkę kaffir. Podaj rybę udekorowaną sałatką. Polej sosem i podaj z cząstką limonki.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W