Smażone morele na francuskich tostach z brioszki
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- cztery grube kromki brioszki
- 4 jaja
- 4 płaskie łyżki miałkiego cukru
- 4 płaskie łyżki kremówki
- 8-10 moreli
- olej (do smażenia)
- duży kawałek masła
- 4 płaskie stołowe cukru demerara
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki stołowe wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Trzepaczką ubij jaja, miałki cukier i kremówkę. Mocz w tym płynie przez kilka minut grube kromki broszki (można ją zastąpić białym pieczywem tostowym). W tym czasie przekrój morele i usuń pestki. Na patelni rozgrzej nieco oleju, połóż morele miąższem na patelni i smaż na średnim ogniu. Dorzuć kawałek masła i cukier demerara. Wlej sok z cytryny i wodę. Gdy owoce zmiękną, przewrócić je i polej syropem. Na drugiej patelni, na małym ogniu, roztop duży kawałek masła. Smaż na nim przez 2 minuty kromki po obu stronach. Dzięki temu masa jajeczna się zetnie, a pieczywo usmaży. Połóż kromkę na talerzu, a na niej 4 lub 5 połówek moreli. Polej syropem i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W