Smażone morele na francuskich tostach z brioszki

Smażone morele na francuskich tostach z brioszki
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • cztery grube kromki brioszki
  • 4 jaja
  • 4 płaskie łyżki miałkiego cukru
  • 4 płaskie łyżki kremówki
  • 8-10 moreli
  • olej (do smażenia)
  • duży kawałek masła
  • 4 płaskie stołowe cukru demerara
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki stołowe wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Trzepaczką ubij jaja, miałki cukier i kremówkę. Mocz w tym płynie przez kilka minut grube kromki broszki (można ją zastąpić białym pieczywem tostowym). W tym czasie przekrój morele i usuń pestki. Na patelni rozgrzej nieco oleju, połóż morele miąższem na patelni i smaż na średnim ogniu. Dorzuć kawałek masła i cukier demerara. Wlej sok z cytryny i wodę. Gdy owoce zmiękną, przewrócić je i polej syropem. Na drugiej patelni, na małym ogniu, roztop duży kawałek masła. Smaż na nim przez 2 minuty kromki po obu stronach. Dzięki temu masa jajeczna się zetnie, a pieczywo usmaży. Połóż kromkę na talerzu, a na niej 4 lub 5 połówek moreli. Polej syropem i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA